SAS - den ständiga förlusten

För ca två veckor sedan var jag på SAS bolagsstämma som bolagsbevakare för Aktiespararna och jag ska inte vara alltför långdragen kring vad man beslutade eller inte beslutade, men det finns vissa saker värda att nämnas.
SAS har sedan förra året fått en ny VD som har fått anta utmaningen att gå från förlust till vinst, eller åtminstonde plusminusnoll-resultat. Vilket man inte lyckats med - ingen surprise. Man har valt att fokusera på olika besparingsprogram och vinster i form av belöningssystem och hittills har det inte skett någon skillnad i ekonomin. Det har till och med gått sämre än man väntat sig och vad man  kalkylerat. Sedan skyller styrelsen och ledningen på att det är oljepriset som avgör och ingen har undgått det faktum att det ständigt stiger. Det kommer det garanterat att forsätta göra i framtiden, inga konstigheter! Det som gäller nu är att anpassa sin verksamhet utefter verkligheten och framförallt vad kunderna efterfrågar.
Jag tror.. att SAS inte kommer ta sig ur den här röran och om dem lyckas göra det i framtiden så förtjänar styrelsen en stor eloge. Själv har jag ju aktier i bolaget, det var den första aktien jag köpte någonsin och har fortfarande inte sålt av den. Vilket tyder på att det kanske finns en glimt av ljus som lurar bakom hörnet, men höga förväntningar har jag inte på deras framtid.
Det jag ska komma till nu är att inget bolag kommer någonsin att fungera om man inte tittar på efterfrågan. Kunden föredrar givetvis att betala så lite som möjligt för att resa, trots att vi lever i det kapitalistiska Sverige föredrar vi inte god service framför billigare biljettpris. Det är alltför få som faktiskt gör det, därför går inte verksamheten runt och SAS spånar fortfarande på samma verksamhetsidé som egentligen bör tänkas över och beräknas om.
Min slutsats: TÄNK OM OCH TÄNK NYTT! :)

"I affärsvärlden är backspegeln alltid lättare att titta genom än vindrutan."

Dollarn sjunker och USA's ekonomi är högst instabil. Statsobligationer finns inte ens på kartan för en sund investerare, i synnerhet inte amerikanska skräppapper, som vi vanligtvis brukar kalla för värdepapper. Jag åker till USA på lördag och har flitigt bevakat bostadsmarknaden, men även värdepapper som kan vara av intressant karaktär. Problemet med landets ekonomi är att man inte ser något ljus och man är högst tveksam till om det överhuvudtaget kommer ske en förbättring inom de närmsta åren. Valet lär väl avgöra en hel del - hoppas jag! Hur som haver kan jag lätt konstatera att det faktiskt är billigare att köpa en lägenhet i centrala New York, än på Östermalm i Stockholm. Vilket ju är helt sinnessjukt, precis som det låter. Men det är ett faktum, räntorna i USA är rekordlåga och ekonomin håller på att kollapsa.

Ska man dock se det får en positiv synvinkel så ska man verkligen slå till nu när det är så pass billiga bostäder i USA. Hade jag haft ett bättre kassaflöde hade jag definitivt satsat på det! Nåväl, det ska bli oerhört intressant att för första gången besöka Wall Street och NY Stock Exchange nästa vecka!

*citat av Warren Buffet

Deklarera - piece of cake!

Som rubriken lyder, är det faktiskt förvånansvärt enkelt numera när man kan deklarera via mobilen. Jämförelsevis med förra året då jag satt flera timmar och försökte få till e-legs inloggningen som aldrig fungerade. Hett tips - deklarera via mobil-appen! Man behöver bara ladda ner appen, logga in och signera med hjälp av siffrorna på deklarationspappret. Tog mig max 5-10 minuter.

Nackdelen med denna metod är att du inte kan göra några tillägg om du deklarerar via mobilen.
Sista dagen idag - upp till kamp!

Är du vass på fonder?

Fondspelen är ett fiktivt spel där du förvaltar 100 000 fiktiva kr i fem fiktiva fonder åt gången under 10 veckors tid. Nu är det inte långt kvar till finalen och vinstpotten ligger på 30 000 kr som första pris. Fondspelen är endast till för unga under 29 år och ett intiativ väckt av Unga Aktiesparare och JP Morgan Asset Management. Spelet syftar till att utöka kunskapen om fonder och placeringar hos unga. Det här är andra gången jag är med och i år har det gått sämre än väntat.. Ett ganska tillfälle att kunna skylla på att börsen har gått dåligt den senaste månaden.

Min nuvarande placering är 915, varav det är ca 3500 spelare totalt. Better luck next time! Hur går det för dig?
www.fondspelen.se

Anton Corbijn

För ca två veckor sedan var jag på Fotografiska muséet och kollade på en utställning av Anton Corbijn som gjorde många intryck på mig. Starka bilder med mycket attityd och känsla. Därefter köpte jag debutfilmen han har gjort om Joy Division, som jag precis har kollat på. Inget illa mot svartvita filmer, men det brukar inte falla mig i smaken. Den här filmen är dock så noga genomtänkt, välproducerad och visar oerhört vackra miljöer och bilder.


I filmen kan man följa bandets utveckling, som förvisso inte skiljer sig speciellt mycket från något annat band, ändock väcker den många känslor. Den får mig att sakna den rebelliska sidan av samhället, vilket passar utmärkt med hänsyn tagen till att det är 1 maj idag och många är ute och demonstrerar.

Forlorn Fest 2012

För er som var med oss på Fabriken i Umeå under 2010 års upplaga av festivalen vet att denna tillställning inte får missas.
Forlorn Fest är en black metal-festival som drog igång år 2010 och har hittills arrangerats varje år sedan dess. Detta är ett intiativ av föreningen Ume-Metal som jag själv är engagerad inom.
Årets upplaga består hittils av:
OFERMOD (Norrköping)
ONE TAIL, ONE HEAD (Nidaros)
DOMGÅRD (Göteborg)
BLOODLINE (Sundsvall)
MARE (Nidaros)
CURSED 13 (Stockholm)
KILL (Göteborg)

Boka in helgen den 30 november - 1 december i din kalender. Vi ses i Umeå! Mer information hittar du på www.forlornfest.com
Hail Satan!

På bilden ser ni 2010 års upplaga.

Blogg. Är det verkligen min grej?

Det har jag funderat över väldigt länge, men med tanke på att vissa inlägg inte är lämpliga att publiceras på Facebook, varav vissa är för långa för Twitter kändes detta som ett bra mellanting. Den här bloggen kommer att bestå av allt möjligt, allt från musik till politiska åsikter, aktiehandel och semesterbilder.
Vill du vara med på resan? Det bestämmer du helt själv, oavsett kommer jag att skriva inlägg som har en viss betydelse för mig som person.
Väl mött!
//AT

RSS 2.0